229's HISTORIE

''229''

Fokker D21 van LVA vlieger Koos Roos

Dit is het verhaal van de 229:

In mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen met een enorme verrassingsaanval die maar vijf dagen zou duren. Om zich tegen de Duitse strijdkrachten te verzetten, had de Nederlandse luchtmacht slechts enkele tientallen eerstelijnsjagers en bommenwerpers van het type D-XXI, G-1 en T-V. Heel wat van hen werden op de grond vernietigd door verrassingsaanvallen van de Luftwaffe en slechts een handvol vliegtuigen konden de vijand aanvallen. Ondanks het inferieure materiaal van de Nederlandse luchtmacht scoorden individuele piloten niet zo slecht tegen de Luftwaffe-vliegtuigen zoals we zullen lezen. Een van deze heroïsche missies werd op 11 mei 1940 gevlogen. De piloot van de D-XXI. Focquin de Grave, sgt. Koos Roos en sgt. Burger vertrok in hun vliegtuigen nrs. 213, 229 en 242 om twee Fokker T-V-bommenwerpers nr. 850 en 856. De taak van de bommenwerpers was het vernietigen van de Maasbruggen in Rotterdam. De missie was een complete ramp. De bommenwerpers misten de bruggen en op hun weg terug werden 850 neergeschoten door Duitse jagers. De 856 ontsnapte, maar werd pas 2 dagen later neergeschoten tijdens zijn volgende missie!

Ook de escorterende D-XXI's werden zwaar aangevallen door Duitse jagers. De 229, gevlogen door Koos Roos werd gescheiden van zijn kameraden en werd aangevallen door drie Me-110 jagers. Nadat zijn vliegtuig meerdere keren was geraakt, bereidde Koos zich voor om te redden door zijn stoelriemen en de cockpitkap los te maken. Tot zijn grote verrassing raakte de kap de motor van de achtervolgende Me-110 die meteen naar beneden ging met een rokende motor! Koos ontdekte dat hij nog steeds volledige controle over zijn vliegtuig had en ontsnapte in een wolk. Toen hij naar buiten kwam, zat hij direct op de staart van de tweede Me-110. Hij opende onmiddellijk het vuur en zag de achterste schutter in zijn stoel zakken. Ook dit vliegtuig stortte neer met een rokende motor.

Vervolgens werden 229 opnieuw geraakt en koos verloor zijn bewustzijn. Gelukkig voor hem werd hij uit zijn vliegtuig gegooid en toen hij viel viel hij weer bij het besef dat 'hij veel frisse lucht voelde'!

Met zijn rechterarm verlamd, slaagde hij erin om zijn parachute te openen met zijn linkerarm met heel weinig marge, omdat hij heel dicht bij de grond was toen de parachute openging.

Koos kwam neer bij de plaats waar de 229 was neergestort met een gebroken rechterarm, kogels in zijn been en 20 mm shellfragmenten in zijn hoofd en linkerschouder.

Ook werd de Focquin de Grave neergeschoten; alleen sgt. Burger slaagde erin om veilig op zijn vliegbasis te landen. Focquin de Grave slaagde erin zijn 213 te laten crashen en hij overleefde ook zijn ontmoeting met de Luftwaffe. Sgt. Koos Roos overleefde de oorlog, maar hij werd tragisch gedood in de vroege jaren vijftig toen hij neerstortte met een helikopter.

Met de 229 in 2021 terug in de lucht zullen we Sgt. Roos herinneren. Voor zijn inzet tijdens de Duitse invasie!

''Watch for the hun in the sun!''

De toekomst van 229

Door de 229 te vliegen herinneren we de mensen die Nederland in 1940 verdedigden, we herinneren Koos Roos, we herinneren de Tweede Wereldoorlog in Nederland, we herinneren alle veteranen van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht en we herinneren alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog .

Onze taak is vliegen van de 229 bij gedenktekens, airshow-displays en nog veel meer. We kunnen ons dus de offers herinneren van de mannen en vrouwen die voor onze vrijheid hebben gevochten.

Samen met onze zeer bekwame technici hebben we haar in oude glorie hersteld. We hebben 229 in topconditie!

Onze piloten zijn uitstekend getraind in allerlei soorten manoeuvres, zodat ze perfecte herdenkingsvluchten en displays kunnen uitvoeren.

Ook hoeft de verre toekomst geen groot probleem te zijn. Jack Van Egmond heeft samen met zijn vrouw Willy Van Egmond 3 kinderen, 2 zonen en 1 dochter. Hun twee zonen zijn ook gecertificeerde vliegtuigtechnici. Jack en Willy zijn ook trotse grootouders, ze hebben in totaal 6 kleinkinderen en alle kleinkinderen zijn zeer geïnteresseerd in luchtvaart.

Tom, Jack zijn oudste kleinzoon, was al vanaf het begin van het project onderdeel van de crew van de 229, Tom is nog steeds erg fanatiek met de restauratie. Ook Jack zijn andere kleinkinderen zijn op elk moment bereid om te helpen. En met Tom die studeert voor technicus aan het Deltion College, is de toekomst in onderhoud van 229 is geen probleem. Marc en Ryan, ook twee kleinzonen van Jack gaan ook studeren voor technicus. Zij hebben de passie voor luchtvaart net als hun grootvader!

Niet alleen de nieuwe generatie van de Egmond-familie is actief binnen het project. Ruben, Arjan, Rutger, Juliët, Silke en Lies zijn ook actief in het project. Alle vijf studeren ze voor vliegtuigtechnicus. In dit project hebben we veel jongeren betrokken om 229 te laten vliegen!

Jack en Willy hun kleinkinderen zijn de opvolgers in eigendom van 229 en het andere vliegtuig dat Jack bezit. Dus de toekomst is geen probleem, 229 zal eigendom blijven van de familie Van Egmond.

Dus met dat vooruitzicht is de nieuwe generatie van 229's crew erg enthousiast en gaat 229 een geweldige toekomst geven !!

'De familie Egmond, echt een luchtvaartfamilie'

#EgmondAircraftEngineering

''Dutch Flying Legend''